banan på jobbet

  • skalad banan

Kan man göra annat än halka på ett bananskal?

Att de flesta älskar bananer det vet vi! Detta gäller oavsett om man är en apa, ett barn eller en kontorsarbetare som noga bevakar så att man får en banan från jobbets fruktfat innan det bara finns äpplen kvar. Fruitify har fler bananer på sina fruktfat än vad som finns som regel i fruktkorgar. Detta för att ge kunderna den fruktmix som efterfrågas, utan att kunden skall behöva betala extra för det!

Äta bananskalet, går verkligen det?

Hur mycket vi än älskar bananen, så innebär det inte att vi tar nytta av hela bananen, skalet slängs i papperskorgen. Ja, ingen äter väl skalet? Senaste åren har det också florerat uppgifter om att skalet skulle vara giftigt att äta. Stämmer verkligen det?

Samtidigt lyfter nu flera hälsosidor och medier som t.ex. Business Insider fram att man ska äta skalet för dess höga näringsvärde. Håller vinden på att vända för det hatade skalet, eller är det bara dålig källkritik som lyfter fram det, som vi vanligtvis ser som något man bara kan halka på (eller i sketch från det gamla radioprogrammet Hassan möjligtvis röka)? 

– Skalet innehåller framför allt 80-90 procent vatten. Utöver det finns också mycket fiber och sockerarter om bananen är mogen, proteiner med bra aminosyror, fett och bra sammansättning av mineraler som kalium, kalcium, fosfor och magnesium, säger Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket.

Men hur ligger det då till med gifterna i skalet?

– Gränsvärden för rester av bekämpningsmedel gäller hela frukten. Det är inte så höga halter bekämpningsmedel i vår provtagning av bananer som mäter både skal och frukt. De är till och med ganska långt under gränsvärdena som är satta, och den beräknade sammanlagda exponeringen är låg, så det ska vara väldigt säkert, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket.

Med andra ord, för konsumenterna är bekämpningsmedel inga problem, det är nog värre för arbetarna och miljön. Där kan man göra ett aktivt val och välja ekologiska bananer och kanske till och med ta det ett steg längre och välja rättvisebananer, så kallade fairtrademärkta bananer.

Ett barn som vägen cirka 20 kg skulle kunna äta cirka 6 bananer med skal varje dag utan hälsorisk och en vuxen kan äta mer än 20 stycken. Om du nu inte skulle få för dig att leva på bananer med skal så är det med andra ord inga problem, och det gäller alltså för icke-ekologiska bananer. 

Tips för dig som nu skulle vilja äta bananskal

Nu påstår vi inte att man skall börja äta bananskal, vi vill bara påtala att det är fullt möjligt! Och om du nu skulle vilja börja ta nytta av denna restprodukt från en av de mest omtyckta frukterna, så kan du rosta skalet i ugnen först. Det bryter ner fiberrna, sedan kan du ha det i t.ex. smoothies eller grytor. Och ju mer mogen bananen är desto bättre går det att äta skalet.