Säsong för bananflugor

  • Så slipper du bananflugor i hemmet
    Flugfälla för bananflugor

Säsong för bananflugor

Så är det den tiden på året när bananflugorna kommer på besök, både hemma och på jobbet! Så här slipper ni dem!

Det är alltid samma visa. Sensommaren betyder de sista varma dagarna att njuta av och besök av små svarta flugor i köket. Såväl hemma som på jobbet får vi besök av dem. 

Det är bananflugan, Drosophila, som kommit för att kalasa på bl.a. blommor, mogen frukt, saft, mat och sopor. Står det t.ex. ett glas framme med rester av saft eller vin så är de där direkt! 

Det är jästdoften som bananflugorna dras till. Jäst finns överallt i våra hem, förutom i köket hittar man den på huden och i dofter från frukter och blommor. Att undvika bananflugor är därför mycket svårt. 

Om man vill bli av med bananflugor på jobbet så skall vi här tipsa er om hur ni enkelt löser detta: Först och främst ta undan den gamla frukten inför helgen. När ni ändå inte är på jobbet så behöver ju inte de sista frukterna ligga framme, ni kan ju t.ex. lägga in de sista äpplena i kylen inför nästa vecka. Se också till så att det inte står någon gammal mat framme eller ligger i någon soptunna över helgen.

Fånga sedan bananflugorna genom att locka dem till en fälla. Töm fällan efter ett par dagar och sätt ut en ny tills alla bananflugor är borta.

Så här gör du en fälla för bananflugor!

Ta en plastmugg eller dela en petflaska. Blanda 1 dl vatten, 1 dl vinäger (gärna äpplecidervinäger) och några droppar diskmedel.

Har ni även lite honung så kan ni även ha i någon tesked honung i blandningen, men det är inte ett måste.

Flugorna lockas dit och när de landar på blandningen så har diskmedlet tagit bort ytspänningen så de drunknar.

Låt denna blandning stå några dagar (det går bra att dela upp den i några muggar) och byt sedan ut den för att få ny fräsch blandning som luktar mycket...